Online thema sessies 'Nierziekte, ook een hoofdzaak?'

Image

Themadag 2020: online sessies!

Diavaria organiseerde samen met de NVN in 2020 opnieuw een themadag. Ditmaal gaat het niet over medicatie of over leefstijl (voeding en beweging), maar over nierpatiënt zijn. Wat komt er op je af, wat speelt er allemaal, hoe ga je daarmee om. Welk beroep wordt er op je als persoon, als gezin op je gedaan. Nierpatiënt zijn, hoe doe je dat eigenlijk? En hoe haal je er toch het beste uit. Niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal en sociaal.

Vanwege de coronabeperkingen kreeg deze vorm in een 5-tal online themasessies, waarbij een viertal presentaties online te bekijken zijn en daarover vervolgens via een live sessie aan de sprekers vragen gesteld konden worden. Het stelde ons in staat een groter onderwerp toch van divserse kanten te belichten. De serie werd op 24 oktober 2020 afgesloten met een live vraag & antwoord sessie.
Kijk alsnog mee! Want deze buitengewoon interessante, leerzame en ook inspirerende serie online sessies is nu ook via onze site op Youtube te bekijken...

Klik hier om alles terug te zien.

Hou ook de sites van Diavaria, NVN en de site nieren.nl in de gaten voor actueel nieuws naar aanleiding hiervan.

De online thema sessies.

De presentaties op een rijtje:

 • Positieve gezondheid, wat kan ik ermee?
  Ellen Hoogeveen, internist-nefroloog Jeroen Bosch Ziekenhuis

‘Positieve Gezondheid’ is een nieuwe, bredere benadering van ziekte die overal in de zorg is omarmd. Maar de 6 dimensies van Positieve Gezondheid geven je ook als patiënt nieuwe aanknopingspunten om naar je ziekte te kijken en ermee aan de slag te gaan. Om te gaan met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die je tegenkomt en om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

 • De invloed van perceptie op het daadwerkelijk ziekteverloop
  Yvette Meuleman, medisch psycholoog LUMC

In hoeverre beïnvloedt de manier waarop je zelf tegen je ziekte aankijkt het daadwerkelijke verloop daarvan? Goede vraag. Verrassende antwoorden? Yvette Meuleman deed er uitgebreid onderzoek naar, ook bij nierpatiënten. Wat waren de uitkomsten, zijn er handvatten voor nierpatiënten?

 • Nierziekte: in relatie tot anderen
  Sander Muntz, maatschappelijk werker LUMC

Een nierziekte treft niet alleen de patiënt zelf, maar ook de partner, het gezin, de omgeving. Relaties kunnen veranderen, rolpatronen doorbroken. De intieme relatie met tussen partners kan veranderen. Partners/gezinsleden worden vaak mantelzorger. Hoe ga je om met alle veranderingen om je heen en hoe hou je relaties goed?

 • Kwaliteit van leven als uitgangspunt bij de keuze voor behandeling
  Willem Jan Bos, bijzonder hoogleraar LUMC, internist-nefroloog
  St. Antoniusziekenhuis

Bij nierfalen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Centrale vraag is hoe behoud je zo lang mogelijk een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Het is een belangrijke kosten-baten analyse die je het beste samen met je arts maakt. Iets waar je vervolgens samen over beslist. Soms kunnen of willen mensen niet aan dialyse of transplantatie. Dan is een conservatieve behandeling een actuele mogelijkheid, waarin medicatie en leefstijl een sleutelrol spelen. 

PPEP4all programma

In de presentatie van Sander Muntz, maatschappelijk werker LUMC wordt gesproken over het PPEP4all programma voor patiënt en partner. Heeft u hiervoor interesse, meld u zich dan bij het secretariaat van Diavaria. Wij houden u dan op de hoogte van eventuele mogelijkheden om hieraan deel te nemen. Meer informatie over dit programma vindt u hier. 

Nieren.nl

Op de site www.nieren.nl zijn mogelijkheden om over deze onderwerpen door te praten. Maak daartoe een (gratis) account aan op deze waardevolle site. Nieren.nl is een initiatief van NVN en Nierstichting.  

Lid worden van de nierpatiëntenvereniging?

Het loont altijd. Bij het lidmaatschap van Diavaria is dat van de Nierpatiënten Vereniging Nederland inbegrepen.
Zo krijgt u maximale informatie en ondersteuning. Kijk op www.diavaria.nl onder Lid worden.
Woont u buiten het werkgebied van Diavaria? Kijk dan op www.nvn.nl. Ook andere regionale verenigingen bieden een dergelijk dubbel lidmaatschap aan.             

Terug naar boven           

De regionale vereniging voor alle nierpatiënten en naasten. Diavaria is aangesloten bij de landelijke NVN en werkt nauw samen met het LUMC, Alrijne en Groene Hart Ziekenhuis.

Contact