Symposium 'Aan de slag met je klacht'

Symposium 'Aan de slag met je klacht'

LUMC, vrijdag 12 mei 2023.

Georganiseerd door Diavaria en LUMC. 

In de zorg wordt steeds meer gesproken over waardegedreven en uitkomstgerichte zorg. Hoe patiënten die zorg ervaren is daarbij de maatstaf van de kwaliteit van zorg. De PROMS (Patient Reported Outcome Measures), vragenformulieren die patiënten invullen over de klachten en problemen die ze ondervinden, zijn een belangrijk hulpmiddel om dat wat bij hen in kaart te brengen.

Maar... wat levert dat inzicht je als patiënt uiteindelijk op? Wat kun jij er zelf mee? Op die laatste vraag hebben we in dit interactieve symposium 'Aan de slag met je kracht' geprobeerd daarop een concreet antwoord te geven door die problemen te benoemen en door praktisch hanteerbare handvatten voor aan te reiken.

Een tweetal presentaties zijn als 'platte registratie' online alsnog te bekijken. 

PROGRAMMA

10.30 uur
Welkom, Diavaria en PROMS

10.45 - 11.15 uur
Klachten bij nierpatiënten
Paul van der Boog/Aiko de Vries, internist-nefroloog, LUMC Afd. Nierziekten

In het kader van waardegedreven zorg wordt er binnen het huidige zorgproces meer aandacht besteed aan de kwaliteit van leven. Klachten die patiënten ervaren spelen daarbij een belangrijke rol. Doordat patiënten die dialyseren en getransplanteerden vragenlijsten ingevuld hebben, hebben we meer zicht op de klachten die zij ervaren. Tijdens deze presentatie gaan we hier nader op in.

11.15 - 12.00 uur
Een nierziekte is topsport: energiemanagement.

Katja Cardol, PhD, Psycholoog Sport & Gezondheid

Een interactieve sessie waarin we energiemanagement bij een nierziekte vergelijken met die van topsporters. We wisselen ervaringen uit over fysieke en mentale energieverslinders en -opladers, inspanning en ontspanning en het belang van hersteltijd.

12.00 - 13.00 uur
Lunchpauze

13.00 - 13.45 uur
Seksualiteit, intimiteit en relatie.
Henk Elzevier en Gaby van Ek, LUMC Afd. Urologie, Stichting Sick and Sex

Wat verandert er bij een nierziekte in je relatie rondom seksualiteit en intimiteit, of zorgt dat je moeilijker een relatie aangaat. 

13.45 - 14.30 uur. Niemand kan ons zoveel leren als wij elkaar

Na het informatieve eerste deel gaan we graag met de deelnemers in gesprek. Zijn er onderwerpen die je graag zou willen bespreken geef dat dan vooraf door. Want jullie inbreng is van groot belang. De informatie wordt natuurlijk anoniem verwerkt.

14.45 - 15.00 uur
Afsluiting

DATUM & LOCATIE

LUMC, Gebouw 3, Burumazaal
vrijdag 12 mei 2023  

Terug naar boven

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

De regionale vereniging voor alle nierpatiënten en naasten. Diavaria is aangesloten bij de landelijke NVN en werkt nauw samen met het LUMC, Alrijne en Groene Hart Ziekenhuis.

Contact